Projektas „Savaitė aukštojoje mokykloje“ su maisto technologais

2018-11-19

Projektas „Savaitė aukštojoje mokykloje“ – tai galimybė projekte dalyvaujantiems motyvuotiems dvyliktos klasės mokiniams savaitę pabūti savo svajonių specialybės studentais, kada jie lanko pasirinktos aukštosios mokyklos studijų programos paskaitas, susipažįsta su aukštąja mokykla, studentų atstovybe. Projekto pabaigoje mokiniai pristato savo projektinius darbus ir reflektuoja apie patirtį projekte.

Pagal šį projektą 2018 m. lapkričio 12 – 16 dienomis Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Maisto technologijos katedroje studijavo Vilniaus miesto Vytauto Didžiojo gimnazijos 4 klasės gimnazistas Danielius Buika. Jis  visą savaitę lankė paskaitas kartu su maisto technologijos studijų programos studentais, atliko projektinius darbus, kuriuos skyrė gimnazija. Būsimas ATF studentas pagal sudarytą paskaitų tvarkaraštį dalyvavo maisto produktų technologijos, mitybos ir maisto chemijos, duonos gaminių kepimo technologijos paskaitose, seminaruose, praktiniuose/laboratoriniuose darbuose drauge su pirmo-trečio kurso maisto technologijos studijų programos studentais. Anot Danieliaus,  prabėgusi savaitė aukštojoje mokykloje man patiko, susipažinau su aukštosios mokyklos mokymo principu. Dalyvavau paskaitose, laboratoriniuose darbuose, kurių eigoje ne tik gaminome maistą, bet ir aiškinomės procesus, vykstančius gamybos metu. Kepėme sveikuolišką duoną, kurios gamybai naudojome morkas, linų sėmenis, avižų dribsnius, moliūgų sėklas ir kitas netradicines žaliavas. Gaminome zefyrus, morengus, jų gamybai panaudojome kiaušinių baltymus, natūralias dažančias medžiagas (juodųjų serbentų tyrę). Susipažinau su karamelizacijos procesu, gaminome daug įvairių skanėstų. Seminaro metu dėstytoja E. Surkienė supažindino mus su maisto tiekimo į rinką nuostatomis, buvo informatyvu, įdomu, paliesta  glitimo tema. Patiko dėstytojų ir studentų tarpusavio santykiai, laboratorinių darbų metu dėstytojos padeda, pamoko, pataiso, nukreipia tinkama linkme, o fakultete besimokantys maisto technologijos studijų programos studentai draugiški, paslaugūs ir geranoriški. Kitais studijų metais lauksime Danieliaus maisto technologijos studijų programos studentų gretose.

Maisto technologijos katedros vedėja Laimutė Milašienė