EIT Food “FoodEducators“ programa Lietuvoje: daugiau nei 11 tūkst. mokinių įtraukta į maisto raštingumo veiklas
Vilniaus kolegija baigia dviejų metų dalyvavimą EIT Food programoje „FoodEducators“, kurio tikslas – stiprinti mokinių maisto raštingumą ir skatinti sveikesnius bei tvaresnius mitybos įpročius Lietuvos mokyklose. Programa, įgyvendinama 15-oje Europos šalių, vienija mokytojus, mokyklas ir partnerines organizacijas, siekiančias kurti sveikesnę ir labiau sąmoningą jaunosios kartos ateitį.
„FoodEducators“ programa Lietuvoje orientuota į tai, kad:
- mokytojai gautų praktiškas, patrauklias ir moksliniais įrodymais paremtas pamokų medžiagas apie sveiką mitybą, tvarų maisto vartojimą ir maisto sistemų supratimą;
- mokiniai būtų įtraukiami į patirtinį mokymąsi, kuris padeda pereiti nuo teorijos prie realių, kasdienių mitybos pasirinkimų;
- mokyklos kurtų bendruomeninį požiūrį į sveiką gyvenseną, įtraukdamos mokytojus, šeimas, savivaldą ir socialinius partnerius.
Vilniaus kolegija – Lietuvos projekto nacionalinis partneris, koordinuojantis mokymus, mokymo medžiagos vertimą, mokyklų konsultavimą ir nacionalinių veiklų organizavimą.
Per 2024–2025 m. pasiekti reikšmingi rezultatai:
- 100+ mokyklų prisijungė prie programos;
- 278 mokytojai sėkmingai išklausė mokymus ir gavo sertifikatus;
- 558 registruoti naudotojai Lietuvos platformoje;
- 14 iš 28 pamokų išverstos ir pritaikytos lietuvių kalba, kad programą galėtų lengviau naudoti šalies mokytojai;
- pamokose dalyvavo 11 500 mokinių, kurie per praktines veiklas gilino maisto raštingumo kompetencijas;
- surengtos 4 nacionalinio masto veiklos (karjeros dienos, forumai, pažinimo išvykos);
Lapkričio 28 d. Vilniaus kolegijoje surengtas baigiamasis „FoodEducators“ forumas, subūręs mokytojus, mokyklų vadovus, švietimo ekspertus, studentus ir partnerius iš visos Lietuvos.
Renginyje buvo:
- dalijamasi gerąja praktika apie tai, kaip teorines žinias paversti motyvuojančiomis praktinėmis veiklomis mokiniams;
- pristatyti mokytojų pranešimai iš įvairių Lietuvos mokyklų;
- kolegijos studentės pristatė Lietuvos ir Ispanijos pradinių klasių praktikas ir programos poveikį mokinių mitybos įgūdžiams;
- įvyko panelinė diskusija „Vienas tikslas – sveika karta“, kurioje aptarta, kaip švietimo, politikos, verslo ir bendruomenių bendradarbiavimas gali sustiprinti vaikų maisto raštingumą.
FoodEducators komanda džiaugiasi mokytojų aktyvumu ir partnerių įsitraukimu. Programos veiklos parodė, kad bendradarbiavimas ir praktinis ugdymas yra vienas efektyviausių būdų stiprinti mokinių sveikos mitybos kompetencijas.
Vilniaus kolegija planuoja toliau tęsti iniciatyvas, diegti naujas praktines veiklas ir plėsti mokytojų bendruomenę, siekiant ugdyti sveikesnę, sąmoningesnę ir tvaresnę Lietuvos mokinių kartą.







