Vilniaus kolegijos studentai laimėjo ,,Hack AgriFood Iššūkių laboratoriją’22“

2022-06-30

Gegužės 4–5 dienomis nuotoliniu būdu vyko ,,Hack AgriFood Iššūkių laboratorija’22“, kurios metu studentai ir kiti užsiregistravusieji inovatoriai turėjo galimybę priimti svarbius sprendimus formuojant tvarų požiūrį į technologijų bei maisto naudojimą, formuoti sistemišką požiūrį į naujų galimybių paiešką bei mokytis konsultuojantis su įvairių verslo sričių profesionalais.

„Ši „EIT Food“ inicijuota Iššūkių laboratorija yra puiki terpė ypatingai jauniems žmonėms, studentams išmėginti save, pasitikrinti turimas idėjas ir pasisemti patirties iš mentorių, su kuriais įprastomis galimybėmis nesusitiktų pasikalbėti apie idėjas, kurias sugalvojo ką tik, būtų kur kas ilgesnis ir sudėtingesnis procesas. Džiaugiuosi, kad šiemet Vilniaus kolegijos studentai labai aktyviai dalyvavo šiame hakatone ir įgavo žinių, kurių įprastų paskaitų formatu neturi galimybės gauti, taip pat susipažino su skirtingų fakultetų žmonėmis, inovatoriais iš kitų Lietuvos miestų. Tikiu, jog toliau tęsime šią iniciatyvą ir suteiksime galimybę jauniesiems inovatoriams tobulėti, mokytis ir laimėti piniginius prizus“, – teigė renginio organizatorė „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė.

Iššūkių laboratorijos pagrindinį 2 000 eurų piniginį prizą laimėjo Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Agroverslo technologijų studijų programos studentų komanda „Apgautieji“. Komandos nariai Gabrielė Avgustaitytė, Tautvydas Lazauskas, Robertas Gribauskas, Arnas Astravas ir Meda Balsevičiūtė-Yildirim pasiūlė Lietuvoje novatorišką ir tvarią idėją – „Retesnių grybų auginimas kavos tirščiuose“.

Taip pat pakalbinome ir laimėtojų komandos kapitonę Gabrielę Avgustaitytę, kuri pasidalijo savo įspūdžiais.

  1. Kas Jus paskatino dalyvauti „Hack AgriFood Iššūkių labaratorijos‘22“ hakatone?

Mus dalyvauti paskatino Kraštotvarkos ir Agroverslo technologijos katedros vedėja Gražina Palaitytė bei noras išmokti kažko naujo.

Mūsų idėja buvo auginti grybus kavos tirščiuose. Sprendėme du iššūkius, tai alternatyvių baltymų ir antrinio kavos tirščių panaudojimo, kurie šiuo metu yra tiesiog išmetami. Pati idėja kilo, nes komandoje turėjome veganę, kuri nuolat ieško alternatyvių baltymų, nes jų negali gauti iš mėsos ar kitų neaugalinių gaminių. Bei prieš Hakatoną atliktų apklausų metu pastebėjome, kad žmones labai domina alternatyvūs baltymai ir jų paklausa didėja.

Sunkiausia turbūt buvo surasti informacijos, kad galėtume detaliai paaiškinti, kaip vyktų visas šis procesas, sugalvoti, kaip veiktų logistika.

 Patiko tai, kad tarp mentorių radome bendraminčių, žmonių, kurie turėjo praktikos auginant grybus Lietuvoje, aišku, ne kavos tirščiuose, tačiau gavome naudingos informacijos apie veisles ir patį procesą. Smagu buvo bendrauti su savo srities profesionalais.

Patartume nebijoti, juk niekas per galvą neduos, jei pamėginsite! Rekomenduojame dalyvauti, nes visi iki šios dienos džiaugiamės hakatono metu įgytomis naujomis patirtimis ir žiniomis.