2019 m. birželio 25-26 dienomis Evian miestelyje (Prancūzija) įvyko kasmetinė 11-toji tarptautinė mokslinė konferencija „Hidratacijos poveikis sveikatai“ (angl. ”Hydration for Health”), kurioje Vilniaus kolegijai atstovavo Sveikatos priežiūros fakulteto studijų programos Dietetika studentai Dalia Lenkutienė ir Jonas Lapinskas. Dvi dienas trukusioje mokslinėje konferencijoje paskaitas skaitė ir praktine patirtimi dalinosi gydytojai nefrologai, psichologai, profesoriai, jaunieji mokslininkai, Europos dietistų asociacijų federacijos (EFAD) atstovai bei būsimieji dietistai iš viso pasaulio. Konferencijos metu buvo pristatyta viena didžiausių šių dienų problemų: per mažas vandens vartojimas ir vandens svarba žmogaus organizmui.

Pirmąją konferencijos dieną studentams dietistams buvo organizuoti kursai „Hidratacijos poveikio sveikatai akademija“ (angl. “Hydration for Health Academy“), kurių metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas vandens poveikiui žmogaus organizmui, nuo hidratacijos fiziologijos iki dietistams skirtos praktikos. Pristatyti naujausi klinikiniai tyrimai, pagrindžiantys rekomenduojamą padidintą vandens vartojimą, kuris turi teigiamą įtaką visų organų, tarp jų ir inkstų, veiklai, mažina kraujo plazmos osmoliariškumą.

Antrąją konferencijos dieną buvo aptariamos pasaulinės vandens aktualijos ir problemos. Mokslininkai pristatė tyrimą apie vandens vartojimą Meksikoje, kur virš 60 % žmonių yra nutukę, o populiariausi gėrimai šioje šalyje vis dar išlieka gaivieji gazuoti saldinti gėrimai. Ekspertai suteikė išsamių žinių, kaip edukuoti ir skatinti žmones gerti daugiau vandens. Buvo pristatyti vandens atsiradimo pasaulyje, geriamojo ir bendrojo vandens kiekiai, „žaliojo“, „mėlynojo“ ir „vertikalaus“ vandens pasauliniai resursai bei ateities vartojimo tendencijos.

Antrosios dienos pabaigoje buvo apdovanoti jaunieji mokslininkai, kurie pristatė savo darbus – atliktus tyrimus (faktų apie vandenį mokslinis pagrindimas), tarp kurių buvo tokie tyrimai, kaip „Kūno masės pastovumas, kuomet mažai geriantys asmenys padidina išgeriamų skysčių kiekį 14 dienų“, „Suaugusių asmenų suvartojamo vandens poveikis nuotaikai Kinijoje“, „Ryšys tarp kūno masės, šlapimo spalvos ir troškulio bei šlapimo hidratacijos rodiklių“. Jaunuosius mokslininkus vertino visi konferencijos dalyviai, balsavimas vyko per specialiai šiai konferencijai sukurtą išmaniąją mobiliąją programėlę.

Studijų programos Dietetika studentai Dalia Lenkutienė ir Jonas Lapinskas dėkingi Europos dietistų asociacijų federacijai (EFAD), kuri ne tik suteikė unikalią galimybę būsimiems įvairių šalių dietistams praplėsti žinias apie hidratacijos mokslą, bet ir padengė visas kelionės, pragyvenimo bei konferencijos išlaidas. Gerkime vandenį nuolatos, nelaukime, kol pajusime troškulį, nes vanduo – tai mūsų energijos ir sveikatos šaltinis dabar ir ateityje!

Konferencijos akimirkos