Dietetika
Programos aprašas | |
---|---|
Valstybinis kodas | 6531GX014 |
Vieta | Sveikatos priežiūros fakultetas |
Studijų kryptis | Mityba |
Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis | Sveikatos mokslų profesinis bakalauras, dietistas |
Studijų forma ir trukmė | Nuolatinė, 3 metai |
Studijų apimtis kreditais | 180 |
Studijų planai | Nuolatinės studijos Įstojusiems 2020 m. Įstojusiems 2021 m. Įstojusiems 2022 m. |
Profesinės veiklos galimybės
Absolventai galės dirbti pirminio, antrinio ir tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigose, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinių paslaugų institucijose – įvairaus amžiaus sveikų ir neįgalių žmonių globos namuose, sveikatos ir reabilitacijos centruose, ugdymo bei privačiose asmens sveikatos priežiūros ar viešojo maitinimo įstaigose.
Studijų programos rezultatai
Numatoma, kad programos absolventas gebės:
- vertinti naujas situacijas ir priimti tinkamus sprendimus;
- demonstruoti tarpasmeninio bendravimo įgūdžius;
- pasirinkti mokymosi strategijas ir metodus;
- tikslingai reflektuoti ir argumentuoti;
- susieti maitinimąsi su asmens anatominiais, fiziologiniais ypatumais;
- pagrįsti maitinimosi įtaką biocheminiams procesams žmogaus organizme;
- susieti patologinius procesus žmogaus organizme su asmens maitinimusi;
- atskleisti aplinkos veiksnių poveikį asmens sveikatai ir maitinimuisi;
- apibūdinti ekonominius, socialinius, etinius, tarpkultūrinius veiksnius, darančius įtaką asmenų ir/ ar visuomenės grupių maitinimuisi;
- nustatyti asmenų ir/ar visuomenės grupių maitinimosi priežiūros poreikį;
- vertinti asmens maitinimąsi, įskaitant įmitimą;
- parengti ir įgyvendinti maitinimosi priežiūros planą pagal individualius asmens poreikius;
- vertinti maitinimosi priežiūros efektyvumą;
- mokyti ir konsultuoti asmenis ir/ar visuomenės grupes tinkamo maitinimosi klausimais;
- susieti Lietuvoje vykdomas prevencines programas su tinkamo maitinimosi ugdymu;
- apibūdinti asmenų ir visuomenės grupių viešąjį maitinimą, tenkinantį sveikųjų ir sergančiųjų maitinimosi poreikius;
- vykdyti valgiaraščių įgyvendinimo priežiūrą;
- taikyti rizikos veiksnių analizės bei svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos reikalavimus maisto gamybos grandinėje;
- apibūdinti komandos narių vaidmenis ir darbo komandoje principus;
- teikti profesinę informaciją savo kompetencijos ribose dirbant komandoje ir koreguojant bei adaptuojant asmenų ar visuomenės grupių maitinimąsi;
- taikyti profesinėje veikloje sveikatos teisės aktų ir profesinės etikos dokumentų nuostatas;
- rinkti, sisteminti, interpretuoti ir skleisti duomenis, būtinus dietetikos mokslo praktikai.
Nuolatinių studijų planas
Įstojusiems 2020 m., 2021 m. ir 2022 m.
1 semestras (30 kreditų) | ||
---|---|---|
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Anatomija | 4 | E |
Psichologija | 5 | E |
Profesinė etika | 3 | E |
Maisto chemija | 4 | E |
Maisto sauga | 4 | E |
Mikrobiologija ir epidemiologija | 6 | E |
Maitinimosi organizavimas | 4 | E |
2 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Fiziologija | 4 | E |
Visuomenės sveikata | 3 | E |
Biochemija | 6 | E |
Medicininės procedūros | 3 | E |
Maisto ruošimo technologija | 3 | E |
Sveikų žmonių maitinimasis | 5 | E |
Aprūpinimo maistu praktika | 6 | SD |
3 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Ugdymo pagrindai | 3 | E |
Teisės ir vadybos pagrindai | 6 | E |
Patologinė fiziologija | 3 | E |
Genetika | 3 | E |
Imunologija | 4 | E |
Sergančių žmonių maitinimasis | 4 | E |
Maitinimo ir maitinimosi įvertinimo praktika | 7 | SD |
4 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Specialybės kalba | 3 | E |
Klinikinė patologija | 3 | E |
Klinikinė farmakologija | 3 | E |
Sveiko ir sergančio vaiko maitinimas | 4 | E |
Dietos koregavimas | 6 | E |
Valgiaraščio rengimo praktika | 8 | SD |
Laisvai pasirenkamas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Laisvai pasirenkamas dalykas 1 | 3 | E |
5 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Sociologija | 3 | E |
Užsienio kalba | 4 | E |
Taikomieji tyrimai ir statistika | 7 | E |
Sportuojančių žmonių maitinimasis | 4 | E |
Maitinimosi priežiūra | 6 | E |
Laisvai pasirenkamas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Laisvai pasirenkamas dalykas 2 | 3 | E |
Laisvai pasirenkamas dalykas 3 | 3 | E |
6 semestras (30 kreditų) | ||
Privalomas dalykas | Kreditų skaičius | Vertinimas* |
Maitinimo ir maitinimosi priežiūros praktika | 20 | SD |
Profesinio bakalauro baigiamasis darbas | 10 | BD |
Laisvai pasirenkamą dalyką studentai renkasi iš siūlomų laisvai pasirenkamų dalykų sąrašo.
Vertinimas*:
E – egzaminas;
SD – savarankiškas darbas;
BD – baigiamasis darbas.