Bendro Vilniaus kolegijos ir veiklos pasaulio projekto „Sveikatai palankūs užkandžiai degalinių tinkle UAB „SKULAS“ rezultatai Alytuje ir Kaune: sveikatai palankių patiekalų pristatymas visuomenei

 

Vilniaus kolegijos ir veiklos pasaulio UAB „Skulas“ bendradarbiavimas, prasidėjęs 2019 m. spalio mėnesį, davė realius apčiuopiamus rezultatus: jau 2020 m. birželio mėnesio pabaigoje Alytaus ir Kauno UAB „Skulas“ degalinėse įvyko sveikatai palankių patiekalų pristatymas visuomenei. Sveikatai palankus maistas – tai naudingi organizmui, saugūs ir kokybiški užkandžiai, kurių sudėtyje yra maistinių, mineralinių, skaidulinių medžiagų ir vitaminų. Visaverčių užkandžių maistinė ir energinė vertė atitinka moksliniais tyrimais pagrįstas tinkamo maitinimosi rekomendacijas.

Bendrame mokslo ir verslo projekte „Sveikatai palankių patiekalų asortimento ir gamybos technologijos kūrimas bei diegimas degalinių tinkle UAB „Skulas“ aktyviai dalyvavo keturi Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto studentai, būsimieji maisto gamybos technologai (S. Sakalauskas, V. Mežonis, G. Ramanauskaitė, E.  Juralovičius), keturi Sveikatos priežiūros fakulteto studentai, būsimieji dietistai (E. Vilkelytė, E. Rylovaitė, P. Juozaponis, D. Stundys) bei 4 kuruojančios dėstytojos – E. Dzimidaitė (SPF), D. Jakštienė (VVF), E. Grinė (ATF) ir dr. E. Kubilienė (SPF).

Bendro mokslo ir verslo projekto metu buvo atliktas rinkos tyrimas, pasiūlyti ir išbandyti inovatyvūs sveikatai palankaus maisto gamybos technologiniai procesai, sukurtos sveikatai palankių patiekalų technologinės kortelės, pateikti gamybos procesų technologiniai aprašymai, įdiegta teisės aktus atitinkanti maisto saugos užtikrinimo (RVASVT) sistema. Degalinių tinklo darbuotojai supažindinti su geros higienos praktikos taisyklėmis viešojo maitinimo įmonėms, profesionaliai pravesti sveikatai palankių užkandžių gamybos mokymai. Tokie mokymai ateityje planuojami bent vieną kartą per metus ir vyks visose UAB „Skulas“ degalinėse – degalinių tinklo darbuotojai bus periodiškai supažindinami su nacionalinių ir europinių maisto saugą užtikrinančių teisės aktų pakeitimais, atnaujinamos darbuotojų bendros ir profesinės higienos žinios.

Džiaugiamės, kad mūsų socialinis partneris – degalinių tinklas UAB „Skulas“ – dar kartą patvirtino, kad yra socialiai atsakinga ir darniai besivystanti įmonė, kuriai rūpi visuomenės sveikatos stiprinimas ir išsaugojimas. Bendras mokslo ir verslo projektas, atskleidęs Vilniaus kolegijos dėstytojų ir studentų kūrybiškumą, yra ilgalaikis ir tvarus, jis simbolizuoja visuomenės gerovės ir tinkamos gyvensenos puoselėjimą.

 

Parengė dr. Erika Kubilienė