Apie kailinių gyvūnų auginimą iš pirmų lūpų

2016-04-26

2016 m.  balandžio 21 d. veterinarijos gydytojas Dalius Laukaitis skaitė paskaitą veterinarijos studijų programos studentams apie kailinių žvėrelių laikymą ir auginimą.

D. Laukaitis aptarnauja 20 kailinių žvėrelių ūkių, tarp jų ir AB ,,Vilkijos ūkį“. Šis ūkis ne tik vienas garsiausių Europoje, bet ir pats didžiausias Lietuvoje, įsikūręs beveik 20 ha plote. AB „Vilkijos ūkis“ priklauso Lietuvos kailinių žvėrelių asociacijai.

Lietuvos kailinių žvėrelių asociacija įsteigta 1993 m. Tai pelno nesiekianti organizacija, šiuo metu vienijanti 35 narius. Asociacija priklauso tarptautinei organizacijai „Fur Europe“.

Pagrindiniai šios organizacijos tikslai yra skatinti pažangiausių kailinių žvėrelių auginimo technologijų ir geriausios patirties aplinkosaugos, gyvūnų gerovės srityse pritaikymą Lietuvos ūkiuose bei plėtoti ekonominius ryšius su Lietuvos ir užsienio kailių verslo subjektais, bendradarbiauti su švietimo ir mokslo institucijomis.

Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei 200 kailinių žvėrelių ūkių. Tai sudaro beveik 2 procentus kailių pasaulio rinkoje.

D. Laukaitis paskaitos metu pasakojo apie kailinių žvėrelių auginimo praktinę pusę. Pavyzdžiui, apie atsargumo priemones einant į fermą: 24 val iki tol negalima lankytis kitoje fermoje, būtina dėvėti apsauginius drabužius. Be to, teritorija, saugant ją nuo laukinių gyvūnų ir užkertant kelią nuostoliams, jei keli gyvūnai pabėgtų, turi būti užtverta.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir pasakojimai apie dažniausias audinių ligas bei profilaktikos svarbą. Normaliu mirtingumu laikomas iki vieno procento fermos gyvūnų per mėnesį. Tačiau užkrečiamos ligos atveju kartais gyvūnų kritimas pasiekia net šešiasdešimt procentų.

Daugiau nei pusės ligų galima išvengti laikantis higienos normų ir laiku vakcinuojant gyvūnus. Kiekviena vakcina yra stebima VMVT, todėl gydytojas turi viską registruoti.

Veterinarijos gydytojas taip pat papasakojo apie audinių maitinimą. Nemažai klausimų iškėlė audinių pašaro konsistencija, kuri labai primena faršą. Pasirodo, toks maistas ant narvo dedamas tam, kad neiškristų į apačią kartu su išmatomis.

D. Laukaitis mielai atsakė į visus iškilusius klausimus ir pasidalino savo neįkainojama patirtimi.