2017-09-14 dieną Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorijoje vyko XIV Mokslo festivalio Erdvėlaivis Žemė 2017 renginys „Tyrinėkime rudens gėrybes“

2017-09-15

2017-09-14 dieną Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorijoje vyko XIV Mokslo festivalio Erdvėlaivis Žemė 2017 renginys „Tyrinėkime rudens gėrybes“, pakvietęs renginyje dalyvauti 10-12 klasių moksleivius, norinčius nors trumpam tapti tyrėjais.

Nacionalinis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė” – kasmetinis renginys, pirmąkart įvykęs 2004 metais Vilniuje ir Kaune. Metams bėgant, festivalis tapo didžiausiu mokslo populiarinimo renginiu šalyje, pasklidęs po daugiau nei dešimt miestų bei rajonų.

Pagrindiniai Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė” tikslai: ugdyti visuomenės mokslinę kultūrą ir skatinti jaunimą, ypač moksleivius siekti karjeros moksle.

Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorija Vilniaus m. moksleivius į festivalio renginį pakvietė jau antrąjį kartą. Šiemet XIV-ojo Mokslo festivalio simbolis yra aštuonkojis, todėl tyrimams buvo parinkti 8 rudens gėrybių mėginiai.

Nuolat girdime, kad uogas, daržoves valgyti sveika. Tačiau kodėl? Kokių naudingų žmogaus organizmui medžiagų yra jose? Kokia jų reikšmė? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų atsakymus renginio dalyviai išgirdo išklausę doc. dr. Ingos Stankevičienės teorinę paskaitą, o vėliau naudodamiesi laboratorine įranga ir priemonėmis, turėjo galimybę sverti, ekstrahuoti, matuoti… ir nustatyti natūralių antioksidantų kiekį įvairiose rudens gėrybėse. Pasirodo, uogose gausu polifenolinių junginių – gamtinių antioksidantų, pagerinančių žmogaus gyvenimo kokybę ir saugančių nuo ligų.

Tyrimų rezultatai parodė, kad didžiausius polifenolinių junginių kiekius sukaupė šermukšnio, putino ir mėlynųjų vynuogių uogos.

Moksleiviai buvo patenkinti, turėję galimybę įgyti darbo su laboratorinėmis priemonėmis ir prietaisais įgūdžių: rankose laikyti automatines pipetes, sverti analitinėmis svarstyklėmis, dirbti su spektrofotometru. Chemijos katedros dėstytojos, organizavusios festivalio renginį, džiaugėsi pavykusiu renginiu, nes apie tai bylojo spindinčios iš susidomėjimo moksleivių akys.

Parengė lektorė Nijolė Ružienė