Kraštovaizdžio dizainas – ir kūryba, ir verslas

2017-11-23

Kraštovaizdžio dizaino studijų programos studentai ir dėstytojai dalyvavo seminare „Naujovės kraštovaizdžio dizaine“. 2017 m. lapkričio 21 d. seminaro dalyvius savo išpuoselėtoje oranžerijoje sutiko buvęs dėstytojas, garsios gėlininkų dinastijos tęsėjas, Kraštotvarkos ir agroverslo technologijos katedros socialinio partnerio – UAB „Floralita dizainas“ – kūrybos direktorius Vladimiras Eicher Lorka.

Šeimininkas aprodė joje auginamus tropikų ir subtropikų klimato augalus. Oranžerijoje augalai sukomponuoti ir pagal grožį, ir pagal jų augimo ypatumus.

Įžymusis dizaineris pristatė naujausius savo kraštovaizdžio dizaino projektus. Vladimiro Eicher Lorkos nuomone, kraštovaizdžio dizainerio veikloje kūrybos vis dėlto yra daugiau negu verslo. Anot jo, projektuotojui sudėtingiausia tinkamai atsižvelgti į daugybę prieštaringų užsakovo pageidavimų. Tame ir atsiskleidžia profesinė kraštovaizdžio dizainerio patirtis. V. Eicher Lorka atsisakė kompiuterinių programų taikymo projektuojant ir savo projektus rengia išskirtinai tik piešimo ranka priemonėmis ir juos netgi prilygina savarankiškiems meno kūriniams. Jo sukurtuose projektuose taikomos neįmantrios meninės raiškos priemonės iš lengvai suvokiamų elementarių struktūrų, dažniausiai geometrinių. Augalų naudojama nedaug, tačiau pabrėžiama kiekvieno egzemplioriaus vertė. V. Eicher Lorka teigė, kad modernus dizainas šiandien jau nėra prioritetas. Mėgstamiausias autoriaus stilius – minimalizmas.

Studentai džiaugėsi seminaru, gautomis naujomis profesinėmis žiniomis, nuoširdžiu bendravimu. Ne tik V. Eicher Lorkos projektai, bet ir visa jo veikla želdinimo srityje – sektinas pavyzdys būsimiesiems kraštovaizdžio dizaineriams.

Kraštotvarkos ir agroverslo technologijos katedros vedėja doc. dr. R. Kondratienė