2015 m. lapkričio 4 d. Maisto technologijos studijų programos studentai ir dėstytojai lankėsi grūdų perdirbimo įmonėje UAB „Malsena plius“. Įmonė yra Maisto technologijos katedros socialinis partneris. UAB „Malsena Plius“ generalinis direktorius Gintautas Migonis, kokybės laboratorijos vedėja Laima Jankauskienė ir įmonės kokybės tyrimų laboratorijos laborantė Aistė Kazakauskienė (MT absolventė) Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakultete lankėsi jau tris kartus. Susitikimų su MT dėstytojais ir visų kursų studentais metu buvo apžvelgtas specialistų ir kompetencijų poreikis šiandieninėje darbo rinkoje, bendrų projektų perspektyva, bendradarbiavimo galimybės, mokymosi, tobulėjimo, praktikų bei įsidarbinimo galimybės studentams. Bendrovei aktualūs maisto technologijos krypties specialistai. Įmonės atstovai pateikė pasiūlymus studentams mokytis kepti juodą duoną, minkant tešlą rankomis, dalyvauti valgyklos konversijoje ir savanorystėje. Todėl mokomoji išvyka buvo organizuota  Duonos kepimo technologijos ir Maitinimo įmonių gamybos technologijos specializacijų studentams, kurios tikslas –  susipažinti su grūdų perdirbimo įmone, grūdų malimo procesu, pažangiais miltų gamybos būdais ir įvairove, miltų įtaka duonos, pyragų, kitų kepinių kokybei ir įtvirtintini jau turimas teorines žinias bei patobulinti savo praktinius įgūdžius realiomis sąlygomis.

UAB „Malsena Plius“ generalinis direktorius Gintautas Migonis pristatė įmonę ir jos veiklą. Tai viena stambiausių ir pažangiausių grūdų perdirbimo pramonės įmonių Lietuvoje. Pasitelkusi modernią malybos technologiją, bendrovė gamina platų produkcijos asortimentą: įvairių rūšių kvietinius ir ruginius miltus, miltų mišinius, manus (kruopas), makaronus, avižinius dribsnius ir  košes, kvietinius gemalus bei sėlenas. Nei dienos be Malsenos. Pažangios technologijos leidžia įmonei prisitaikyti prie laikmečio keliamų reikalavimų – pateikti vartotojui aukščiausios kokybės produktą. Labai svarbu stabilumas ir gera kokybė. Įmonės vadovas vaizdžiai papasakojo apie grūdą, jo sandarą, sudėtį, miltus ir malūnininkus. Pristatė malūno pajėgumus, valcų stakles, gamybos procesus, kaip jie vyksta: malama – sijojama – malama – sijojama…iki smulkesnių frakcijų. Tikslą fermentacijai: krakmolas – energijos šaltinis, glitimas – kramtoma guma, celiuliozė – popierius organizmui valyti. Bendrovė turi dvi kokybės tyrimų laboratorijas: grūdų ir miltų. Gamybą (malūną) pristatė įmonės malimo technologas Darius Dautartas ir gamybos vadovas Vladimiras Garanža. Moderniausias malūnas, įsirengęs ir naudojantis grūdų valymo sistemą SORTEX.  Malūne veikia kvietinių miltų, ruginių miltų, pilno (viso) grūdo ir akmeninis malūnai. Taigi, grūdai traiškomi, sijojami, rūšiuojami iki smulkių frakcijų, atliekant 19 malimų. Pamatėme ir miltų stalą. Sėlenų išvalymas nuo endospermos ir atvirkščiai – plėšant. Miltų išeiga apie 78 proc. Taigi, grūdo kelias kol tampa miltais – ilgas ir siekia 35 km, vidutiniškai kaip atstumas Vilnius – Vievis. Su miltų laboratorija, tyrimais supažindino kokybės laboratorijos vedėja Laima Jankauskienė. Čia tiriama produkcijos kokybė: drėgmės, glitimo, pelenų kiekis, kritimų skaičiuotuvo pagalba nustatomas miltų fermentų aktyvumas, amilografu – miltų želatinavimasis, farinografu – tešlos savybės maišymo metu (vandens įgėrimas, tešlos stabilumas), ensensografu – tešlos reologinių savybių nustatymas brandinimo (kildinimo) metu. Kompanijos skyriaus asistentė Kornelija Volkova pristatė UAB ,,Malsena plius“ mokomąją kepyklėlę, kurioje vyksta duonos ir kitų kepinių kepimo kursai, edukacinės kepimo pamokos vaikams, o mokymų klasėje organizuojamos edukacinės pamokos vaikams ir suaugusiems apie malūnininkystę, grūdus, miltus bei duoną. Čia ir ragavome iškeptą Spelta kvietinę duoną ir juodą duoną su medumi…

Maisto technologijos katedros vedėja Laimutė Milašienė